Erfafspoeling op veehouderij bedrijven

In de afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor erfafspoeling op veehouderijbedrijven. We spreken van erfafspoeling wanneer perssap (1), (drijf)mest (2) en vervuild hemelwater (2) rechtstreeks vanaf het verharde boerenerf afstroomt naar het oppervlaktewater. Het gevolg hiervan is een verslechtering van de waterkwaliteit op lokaal niveau.
 
Op het boerenerf vinden veel activiteiten plaats zoals het opslaan van kuilvoer, bijproducten, vaste mest en kunstmest, het reinigen van machines, transport van dieren, voer en mest en koeien uitloop geven over een koepad. Bij deze activiteiten kan het erf vuil raken. Als dit niet direct wordt schoon gemaakt, dan kan dit leiden tot het ontstaan van erfafspoeling.
 
Op de website vindt u belangrijke maatregelen en tips die u op uw bedrijf kunt toepassen om erfafspoeling te verminderen of zelfs te voorkomen. Ze sluiten aan bij het vernieuwde Activiteitenbesluit Milieubeheer dat per 1 januari 2013 voor de meeste agrarische bedrijven in werking is getreden.
 
1 Perssap is vocht dat uit het ingekuilde product (bijvoorbeeld gras, snijmaïs en bijproducten) vrij kan komen. Dit sap bevat erg veel voedingsstoffen.
 
2 Vervuild hemelwater oftewel percolaat ontstaat wanneer hemelwater in contact komt met voer(resten) en mest(resten) op het erf.
 
De website is ontwikkeld door kennis- en adviesbureau Broos Water BV uit Emmeloord in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de waterschappen in Nederland.
Meer lezen

Back to top