Fantastische compost in de maak, demo-deelnemer Jan vertelt hoe hij dat doet

In het Friese Menaam werken melkveehouders Jan en Johanneke aan het sluiten van lokale kringlopen en het verlagen van het ureumgetal. Twee concrete maatregelen waarmee ze hun kostprijs proberen te verlagen, minder stikstof zullen uitstoten en ook werken aan een gezondere bodem. Jan en Johanneke zijn een van de eerste deelnemers aan het DAW netwerk van demobedrijven. Ze zijn enthousiast over hun eigen aanpak en willen die ervaringen en kennis graag delen. En ook anderen over hun ervaringen horen. Daarom houden ze geregeld zelf bijeenkomsten, maar ook digitaal laten ze van zich horen. Zoals bij het maken van compost.

Verenigd in een coöperatie om eigen compost te maken 

De komende weken neemt Jan belangstellenden digitaal mee in het maken van eigen compost. Compost vinden Jan en Johanneke - sinds ze zich verdiept hebben in de bodem - fantastisch. Samen met 20 andere agrarische ondernemers uit de regio hebben Jan en Johanneke zich verenigd in de coöperatie Agricycling. Van gemeente Leeuwarden en gemeente Waadhoeke kregen ze bermmaaisel die de coöperatie  composteert. Dat doen ze met de machine CMC compostkeerder, die de betrokken loonwerker heeft aangeschaft in Denemarken.
 

Volg Jan bij het composteerproces 

Op de DAW website van het netwerk demobedrijven staat de eerste video van melkveehouder Jan over het begin van composteerproces. Je bekijkt de video hier. 

DAW demobedrijven

Op de website www.dawdemobedrijven.nl kun je Jan en de andere demobedrijven volgen. Allemaal zijn ze op een manier die bij hen en het bedrijf past op zoek naar praktijkoplossingen voor bijvoorbeeld water vasthouden, verbeteren van de ruwvoerwinning en efficiënter inzetten van (kunst)mest en werken aan een toekomstbestendig bedrijf. Tijdens bijeenkomsten gehouden door de demobedrijven zelf gaan boeren, beleidsmakers en andere belangstellenden hierover met elkaar in gesprek. Het DAW netwerk demobedrijven wordt mogelijk gemaakt door financiering van het ministerie van LNV. 

Back to top