'Leve(n)de bodem': goede bodem, betere opbrengst

Leve(n)de bodem

Agrarische ondenemers zijn een belangrijke partner bij de zorg voor het behoud van de kwaliteit van onze bodems. Het grensoverschrijdend Interreg-project ‘Leve(n)de Bodem’ wil hen hierin optimaal ondersteunen, op basis van de bestaande kennis.

Bodemspecialisten uit Nederland en Vlaanderen willen de kennis over de bodem laten doorstromen naar bedrijven in de land- en tuinbouw. Ze gaan boeren in Nederland en België op diverse manieren oplossingen aanbieden. En dat moet leiden tot een beter organischestofgehalte en een gezondere nutriëntenmix in de bodem.

Lagere bandenspanning
De bedoeling is de kennis niet alleen via lezingen over te brengen. Na zo'n lezing is het namelijk vaak lastig om vertaalslag naar de praktijk vaak lastig. Terwijl hetvaak om concrete en toepasbare maateregelen gaat. Zo is het aan te riaden Wico Dieleman, senior projectleider bij ZLTO geeft bijvoorbeeld aan dat een lagere bandenspanning al tot betere ontwatering op akkers kan leiden. 'Wij adviseren in het veld de spanning te verlagen zodat de druk op de bodem wordt verlaagd. Wat op het perceel gebeurt, is belangrijker dan met harde banden op de weg rijden.'
Het project start op 28 maart 2017 en loopt door tot eind 2019.
Meer informatie: www.levendebodem.eu
Artikel op Nieuwoogst.nu: 'Innovaties kunnen nadelig zijn voor de bodem'
 

Back to top