Nieuwe inzichten, innovaties en praktische handvatten tijdens Kennisfestival De Marke

Op zaterdag 9 september 2023 is er op Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo (Gld) een open dag in de vorm van een kennisfestival. Tijdens het kennisfestival bieden we tussen 10.30 en 16.00 uur een uitgebreid programma met workshops, rondleidingen en een plein van de toekomst.

Op het kennisfestival delen we nieuwe inzichten en innovaties, praktijkvoorbeelden en praktische handvatten waar boeren morgen op hun eigen bedrijf mee aan de slag kunnen. Bezoekers kunnen een kijkje nemen op De Marke en een rondleiding volgen. De medewerkers van Agro-innovatiecentrum De Marke verzorgen kennissessies passend bij de vier pijlers van onderzoek: kringlooplandbouw, natuurinclusieve landbouw, klimaatrobuuste landbouw en precisielandbouw.

  • Hoe zorgen we ervoor dat natuurinclusieve landbouw rendabel wordt? Wat zijn de nieuwste inzichten voor kruidenrijk grasland? Wat is de functie van een houtwal? Vind de antwoorden tijdens de sessie Natuurinclusieve landbouw: De natuur verrijken.
  • Volg bijvoorbeeld de sessie over Kringlooplandbouw: De cirkel rond voor alle inzichten in de teelt van gewassen voor biobased bouwen, samenwerkingen tussen akkerbouw en veehouderij en verschillende soorten gewassen.
  • In de sessie over Voeding en Emissie: How low can you go? nemen we de bezoekers mee in het verhaal wat we bij Agro-innovatiecentrum De Marke doen om stikstof en methaanemissie te verlagen. Dit doen we bijvoorbeeld door scherp te voeren, maar hoe werkt dat in de praktijk?
  • Klimaatadaptatie: Goede bodem boert beter is een sessie over de nieuwste inzichten rondom een gezonde bodem. Hoe verlopen de proeven waarbij klei is toegevoegd aan zandgrond? Hoe zit het met bodemvruchtbaarheid en wat zijn de nieuwste inzichten voor beregenen of dripirrigatie?

De sessies worden continu aangeboden en zo kunnen bezoekers hun eigen programma samenstellen.

Vanaf juli 2023 is melkveeproefbedrijf De Marke in Gelderland ook een regionale Boerderij van de Toekomst. Het DAW werkt samen met de Boerderijen van de Toekomst omdat we (praktijk)kennis willen delen en verspreiden.

Goede balans sleutel tot geluk

Het kennisfestival heeft als rode draad: waar word jij gelukkig van?

  • Hoe zorg je ervoor dat je als boer klaar bent voor de uitdagingen van morgen?
  • Hoe blijf je daarin innoveren en ontwikkelen?
  • Hoe zoek je daarin een goede balans; waar word jij gelukkig van?

Van 12.30 uur tot 13.30 uur is er in de hoofdtent een kennissessie met als thema Waar word ik gelukkig van? met Jantien Klein Ikink. Jantien is altijd op zoek naar mooie verhalen achter de mens. Ze gaat in gesprek met drie agrarisch ondernemers met elk hun eigen verhaal: Ellis Lugtenberg, Christian Muilerman en Harry Grevers. Laat het maar aan haar over om het thema verder uit te diepen.

Plein van de toekomst

Daarnaast is er een plein van de toekomst waar kennispartners van Agro-innovatiecentrum De Marke zich presenteren: Onder andere Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) met het Markemodel, De Innovatie Coöperatie met biobased bouwen en het vergaderpaviljoen, Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA), NPPL deelt resultaten van NIR-metingen. Bemest op zijn Best, toont hoe je nauwkeurig kan bemesten en GPX Solutions laat een zelfrijdende trekker zien. Agri Technics toont de Pulstec Meststof Injecteur en Qlobel zaait gewassen met een drone.

Ook aan de kleintjes is gedacht en er is genoeg vertier. Tijdens het kennisfestival staan nieuwe ontmoetingen, het delen van kennis en ervaring en gezelligheid centraal. Het is goed toeven in de hoofdtent met lekker eten en drinken.

Meer informatie vind je via deze link

Back to top