Rol van bodemadviseurs in de schijnwerpers tijdens de tweede editie van Landelijke Bodemteamdag

Eind juni verzamelden meer dan 70 bodemadviseurs zich in Dronten voor de tweede editie van de Landelijke Bodemteamdag. De bijeenkomst bood bodemadviseurs een unieke gelegenheid om kennis uit te wisselen en levendige discussies te voeren over bodembeheer. Met een gevarieerd programma en inspirerende sprekers van verschillende achtergronden werden bodemadviseurs uitgedaagd door gespreksleider Gera van Os. Ze werden aangemoedigd om na te denken over de rol van de adviseur in de kennisuitwisseling tussen onderzoek en praktijk binnen duurzaam bodembeheer.

Positieve veranderingen

Drie sprekers deelden hun inzichten en ervaringen over duurzaam bodembeheer. Peter Oosterhof, biologisch melkveehouder, benadrukte dat zelfs onverwacht advies positieve verandering kan teweegbrengen en moedigde aan om open te staan voor verschillende perspectieven. Detmer Wage, akkerbouwer uit Wedde, focust op regeneratieve landbouw en het vergroten van het bodemleven. Janjo de Haan, onderzoeker bodem bij de WUR, benadrukte de noodzaak van samenwerking tussen bedrijfsleven, beleid en onderzoek bij kennisontwikkeling. Hij spoorde boeren en adviseurs aan om hun vragen goed helder te maken aan de onderzoekers en mee te werken in de uitvoering van het onderzoek.

Belang van open dialoog

Na de presentaties vond er een boeiende forumdiscussie plaats. Ondernemers deelden hun ervaringen en benadrukten de cruciale rol van passie bij het uitproberen van nieuwe methoden bij het realiseren van veranderingen in de praktijk. Een belangrijk aspect dat naar voren kwam, was het belang van een open dialoog tussen onderzoekers, adviseurs en boeren. Gera van Os benadrukt: ‘Dialoog biedt de mogelijkheid om kennis te delen en beter op elkaar af te stemmen, wat essentieel is voor een succesvol bodembeheer’.

Geïllustreerde inzichten en ervaringen

De Landelijke Bodemteamdag werd visueel samengevat in een praatplaat gemaakt door Sophie Druif, projectleider bij het Kadaster. Deze tekening geeft een mooie weergave van de gebeurtenissen en belangrijke aspecten van de dag, inclusief de presentaties, de forumdiscussie en de waarde van een open dialoog tussen onderzoekers, adviseurs en boeren. Het visuele verslag van Sophie Druif biedt een samenvatting van de Landelijke Bodemteamdag en illustreert de inzichten en ervaringen die tijdens het evenement zijn gedeeld.

Bodemadviseurs gezocht

De Bodemteamdag werd afgesloten door landelijk DAW-projectleider Dirk Johan Feenstra. ‘We hebben weer voldoende ideeën en onderwerpen ontvangen waar we mee aan de slag kunnen’. Er is nog ruimte voor bodemadviseurs binnen de Regionale Bodemteams. Adviseurs kunnen zich aanmelden via info@daw-bodem.nl.

Achtergrond

De Landelijke Bodemteamdag is een initiatief van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Regionale Bodemteams vallen onder het DAW Kennisprogramma. Binnen het DAW werken boeren en tuinders aan voldoende en schoon water en een gezonde bodem.

Klik op de afbeelding om het beter te bekijken.

BijlageGrootte
Praatplaat Bodemteamdag2.16 MB
Back to top