Rode klaver in kruidenrijk grasland

Ruwvoer: kruidenrijk gras of regulier gras? Hoe bepaal je wat bij jou past?

Productief kruidenrijk gras en regulier gras hebben beiden hun eigen voor- en nadelen. Zo is regulier gras eenvoudiger te beheren, maar heeft kruidenrijk gras een hogere variatie in voedingsstoffen. In dit artikel gaan we dieper in op de kwaliteit van het ruwvoer en het beheer. We spreken hierover met Pedro Janssen, onderzoeker bij Louis Bolk Instituut.

Ruwvoer: kruidenrijk gras versus regulier grasland

Pedro: “Productief Kruidenrijk grasland heeft een iets lagere verteerbaarheid dan regulier grasland vanwege de grotere variatie aan planten met meer celstof. Aan de andere kant heeft kruidenrijk gras meer mineralen en een hoger ruw eiwitgehalte, dit komt door de aanwezigheid van vlinderbloemigen/klavers.”

“Kruidenrijk gras heeft ook een hogere variatie in voedingsstoffen, dit komt door de mix van kruiden die andere waarden hebben dan grassen. Denk bijvoorbeeld aan een hoger gehalte aan secundaire metabolieten, wat goed is voor de spijsvertering en weerstand van het vee. Smalle weegbree en cichorei hebben een hoger selenium- en zinkgehalte, wat bijdraagt aan de gezondheid van het vee. ”

“Regulier grasland is daarentegen wel eenvoudiger te beheren dan kruidenrijk grasland. Zo heeft kruidenrijk grasland meer hersteltijd nodig en moet je anders begrazen, denk aan rotatiebegrazing. Regulier grasland kun je intensiever begrazen zonder dat je gelijk negatieve gevolgen ondervindt voor de grasmat.”

Over bemesting zegt Pedro: “Dankzij vlinderbloemigen zoals klavers is het mogelijk om met een lagere bemesting toch een hoogwaardig gewas te produceren met een voldoende hoog eiwitgehalte. Zie het als een natuurinclusieve keuze waarmee je bespaart op de kosten van kunstmest.”

Koe in de wei

Waarom hersteltijd zo belangrijk is

“Cichorei en Smalle weegbree hebben diepe wortels die na begrazing moeten herstellen om de structuur en voedingswaarde van het grasland te behouden”, zegt Pedro. “Zonder voldoende herstelperiodes zullen deze kruiden sneller verdwijnen. Dat is jammer, want daarmee verlies je alle voordelen zoals: goede voederkwaliteit, droogteresistentie en opname van stikstof.”

“Als je meer dan 3 dagen achter elkaar op hetzelfde perceel graast krijg je overbegrazing. Dan verdwijnen kruien. Vooral rode klaver en cichorei zijn hier gevoelig voor. Het vinden van een balans tussen begrazing en herstel is daarom cruciaal om het kruidenrijke grasland in goede conditie te houden.”

Leer meer over ruwvoer met online cursus ‘kruidenrijk grasland’

De gratis online cursus ‘kruidenrijk grasland’ helpt je met het maken keuzes. Zo gaan we dieper in op:

  • Invloeden van beweiden en maaien;
  • Inzicht krijgen in de verschillende kruiden;
  • Type (kruidenrijke) grasland bepalen dat past bij jouw (bedrijfs)doelen;
  • Maaimethodes en begrazingsstrategie.
Meld je aan voor de online cursus kruidenrijk grasland

Partners

Deze online cursus wordt mede mogelijk gemaakt door: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW Kennisprogramma), LTO Noord, Louis Bolk Instituut en LTO Academie. Het DAW Kennisprogramma is mogelijk gemaakt met een bijdrage van het ministerie van LVVN. De ‘Handleiding Productief Kruidenrijk Grasland’ is mogelijk gemaakt met een bijdrage van ZuivelNL.

Gerelateerde activiteiten

Online cursus Kruidenrijk Grasland