Het bedrijf van Albert en Reinder Hogenhout ligt sinds 1990 in Kimswerd. Het uitgangspunt van de agrarische ondernemers is dat ze boeren met oog voor bodem- en waterkwaliteit. Wie meer wil leren over bodemverbetering, groene gewasbescherming en innovatieve mechanisatie is bij vader en zoon Hogenhout aan het juiste adres. Albert en Reinder vinden gangbare landbouw niet slecht, maar streven zelf naar een optimale bodem- en waterkwaliteit. Dat is ook goed voor de eigen portemonnee. ‘Er is nog veel winst te behalen op die vlakken.’ Nieuwsgierig wat Albert en Reinder jou kunnen vertellen over bodemverbetering, druppelirrigatie en groene gewasbescherming? Meld je aan en blijf op de hoogte!
Bodemverbetering
Door klimaatverandering en politiek beleid is er steeds meer aandacht voor bodemverbetering en verminderen van gewasbeschermingsmiddelen. Reinder en Albert Hogenhout beseffen dat en zijn daarom al enige tijd bezig met een optimale bodem- en waterkwaliteit. Ondernemen met oog voor de omgeving. Op het bedrijf zijn ze daarom erg met duurzaamheid bezig. Bijvoorbeeld de bodem voeden met verhakselde stro na de graanoogst. Ook telen ze hun aardappelen en suikerbieten ieder jaar op andere percelen: dat put de bodem minder uit en leidt tot minder ziekten en gebreken. ‘Dat is ook gunstig voor ons.’ Duurzaamheid maar ook oog voor eigen belang past bij akkerbouwers Albert en Reinder.
Emissie verminderen? Begin op het erf!
Erfemissie is volgens Reinder en Albert de belangrijkste emissieroute om aan te pakken. Zo reduceer je de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen richting het oppervlaktewater. Door een spoelplaats aan te leggen kunnen Albert en Reinder zonder verontreiniging de veldspuit en andere machines reinigen. De herinrichting van het erf werd mede mogelijk gemaakt door deelname aan het project Schoon Erf, Schoon Water Akkerbouw van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. ‘Met dit project dragen we bij aan betere waterkwaliteit en hopelijk een behoud van de benodigde gewasbeschermingsmiddelen.’ Lees hier het volledige verhaal over de aanleg van de was-spoelplaats.
Beregenen
Klimaatverandering toont zich in Kimswerd door droogte. Beregenen is daarom lastiger. Op het akkerbouwbedrijf van Reinder en Albert Hogenhout zijn ze daarom begonnen met experimenteren met druppelirrigatie. Het liefst combineert Reinder dit met fertigatie. Dan heb je namelijk altijd voordeel van de aangelegde slangen, ook als het een nat jaar is.