Toepassen van een gesloten vulsysteem voor vloeibare gewasbeschermingsmiddelen

Het gesloten vulsysteem voor vloeibare gewasbeschermingsmiddelen, ofwel Closed Transfer System (CTS), verkleint de blootstelling voor de gebruiker en daarmee risico’s voor de gezondheid van de gebruikers van vloeibare gewasbeschermingsmiddelen. Het gesloten vulsysteem voorkomt morsen, druppels aan verpakkingen, verspilling en verontreiniging op de vulplaats. Hierdoor is er minder emissie naar bodem en water. Bij het vulsysteem horen ook speciale doppen die passen in het systeem.

Het gesloten vulsysteem (CTS) voorkomt emissie naar bodem en water. Naast vulgemak, helpt het gesloten vulsysteem bij het doseren en correct spoelen van de verpakking. Er komen verschillende systemen op de markt en enkele systemen zijn nog in ontwikkeling. De keuze voor een bepaald merk staat vrij, zolang het systeem voldoet aan de NENISO 21191-norm. Het gesloten vulsysteem wordt op de veldspuit bevestigd. De vultrechter blijft aanwezig voor het toevoegen van middelen in poeder- of granulaatvorm. Het is belangrijk dat op termijn alle verpakkingen voor vloeibare middelen passen op het systeem.

De aanschafprijs hangt af van onder andere het type vulsysteem, opties voor het gebruiksgemak, de montagekosten (inclusief of exclusief) en de kosten bij aankoop van een nieuwe spuit (inclusief of exclusief).

Welke voordelen heeft een gesloten vulsysteem?

  • Geen seals aanwezig waardoor emissie door het wegwaaien van seals wordt voorkomen. Druppels blijven niet meer hangen aan de verpakking en er is geen risico op morsen. Minder emissie draagt bij aan het behoud van het middelenpakket.
  • Het is veiliger voor de gebruiker: nauwelijks blootstelling bij het doseren, het vullen van de spuittank en het spoelen van de verpakking.

Wat zijn de nadelen van een gesloten vulsysteem?

  • Kosten voor aanschaf en montage.
  • Doseren van kleine hoeveelheden gaat nog niet bij elk gesloten vulsysteem even goed, aan de verbeteringen wordt gewerkt.
  • Oudere verpakkingen van vloeibare middelen, poeder en granulaat moeten nog op de oude manier worden gevuld: daar blijft het risico op blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen bestaan.

Meer informatie over Closed Transfer Systems (CTS) 

 

Klik hieronder om de factsheet te openen

Bovenstaande informatie omschrijft één van de 85 maatregelen die boeren, tuinders en/of telers kunnen nemen om op hun bedrijf te werken aan schoon en voldoende water en een gezonde bodem. Het DAW heeft via haar zogenaamde BOOT-lijst 85 landbouwkundige maatregelen benoemd die bijdragen aan het verbeteren van de water- en bodemkwaliteit en waterkwantiteit.

Back to top