Brabantse Portefeuillehouders Water bespreken Gebiedsdocument Agrarische Wateropgave in breed comité

In het kader van de DAW Impuls bespraken de Brabantse Portefeuillehouders Water op 27 februari jl. de 75% versie van het Gebiedsdocument Agrarische Wateropgave. Hierbij waren ook agrarische waterschapbestuurders en vertegenwoordigers van enkele vaktechnische organisaties aanwezig. De aanwezigen herkenden zich in grote lijnen in de opgave die er voor ‘hun’ gebied ligt, maar hadden nog wel een aantal aandachtspunten. Zo willen agrariërs de zoetwatervoorziening hoog op de prioriteitenlijst van de waterschappen en is er behoefte aan gebieds- en bedrijfsspecifiek maatwerk.

 

"Iedereen was het er over eens dat de opgave die er voor de zoetwatervoorziening ligt van groot belang is", zegt Johan Elshof. Hij organiseerde als DAW Regiocoördinator voor Brabant deze bijeenkomst. "Twee droge zomers hebben er voor gezorgd dat dit hoge prioriteit heeft. Het gaat dan zowel om versterking van waterconservering met stuwtjes en boerensloten als om het vergroten van het vermogen om water vast te houden en te hergebruiken. Waterschappen moeten dit hoog op hun prioriteitenlijstje zetten, was de algehele mening.”

Maatwerk

Daarnaast is er behoefte aan een aanpak met maatwerk per gebied of zelfs per bedrijf. ,,In sommige gebieden lijkt er behoefte te zijn aan nieuwe grondruil, bijvoorbeeld door natuurgebieden en landbouwgebieden tegen elkaar uit te ruilen”, zegt Johan. "Dit vanwege het feit dat er veel bedrijven gaan stoppen in deze regio.”

Strijdige regelgeving en beloning

"Tot slot werd geconcludeerd dat er strijdige regelgeving tussen overheden is”, laat Johan weten. "Deze regels werken belemmerend voor het realiseren van minder emissies of organische stofaanvoer. En, de agrariërs gaven aan dat ze vinden dat die ondernemers die goed bezig zijn met bodem en water beloond mogen worden. Dat kan in geld, maar mag ook in meer ruimte voor beleid of op een andere manier.“

Compleet rapport in het najaar

"Ik kijk terug op een goede bijeenkomst met waardevolle aanvullingen en tips”, zegt Johan tot slot. "We nemen alle opmerkingen mee en zullen dit verwerken in het Gebiedsdocument Agrarische Wateropgave. Door dit rapport met onze aanbevelingen ligt er in het najaar een compleet beeld van de water- en bodemopgaven in Brabant waar we de komende jaren mee aan de slag kunnen.”

 

Back to top