'DAW-maatregelen passend bij bedrijfsvoering zorgen voor langdurig positief effect '

De maatregelen in het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan de verbetering van de waterkwaliteit, laat de Nationale Analyse Waterkwaliteit uitgevoerd door het Planbureau voor de Leefomgeving zien. Willen we blijvend effectief zijn met het DAW, dan is het belangrijk dat deelnemers maatregelen nemen die passen bij hun bedrijfsvoering, zegt Claude van Dongen, portefeuillehouder Bodem en Water bij LTO Nederland.

In de Nationale Analyse Waterkwaliteit die in 2019-2020 is uitgevoerd door het PBL in nauwe samenwerking met het Rijk, provincies, waterbeheerders en betrokken sectoren, werd voor het eerst dertig maatregelen van het DAW onder de loep genomen. Denk aan effecten van minder bemesting, diepwortelende gewassen en toepassen niet-kerende grondbewerking.

Win-winsituatie

Belangrijkste conclusie voor het DAW volgens het PBL is dat de berekeningen laten zien dat DAW-maatregelen een ‘Belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van de waterkwaliteit, maar dat daarvoor wel een relatief hoge deelname door boeren voor nodig is’.  Voor Claude van Dongen is dat niet het hele verhaal. “Willen we gaan voor een langdurig blijvend positief effect op de waterkwaliteit dan is het vooral belangrijk dat agrariërs maatregelen nemen die passen bij hun bedrijfsvoering. Daar zetten we op in met het DAW.” 

In DAW-projecten wordt gestreefd naar een win-winsituatie waarbij de deelnemende agrariër maatregelen neemt die goed zijn voor de bodem- waterkwaliteit, maar ook goed voor zijn bedrijfsrendement. Van Dongen: “We willen zoveel mogelijk deelnemers aan het DAW, maar vooral willen we dat boeren zelf voordeel zien van de maatregelen. Want dan blijft hij de maatregelen nemen die een positief effect hebben op de bodem- en waterkwaliteit en agrarische sector.” 

Meer informatie 

Lees meer over wat het NAW betekent voor het DAW: https://agrarischwaterbeheer.nl/system/files/documenten/nieuws/samenvatting_boot_-_daw_in_naw.pdf

Back to top