Glastuinbouw film: ‘kleine lekkage, grote gevolgen’

In meerdere tuinbouwgebieden in Nederland ligt de kwaliteit van het oppervlaktewater letterlijk en figuurlijk onder een vergrootglas. Vanwege de aanwezigheid van kassen wordt bij normoverschrijdingen vaak gewezen naar de glastuinbouw; soms terecht, maar vaak ook niet. Het belangrijkste dat telers kunnen doen is zeer alert zijn op de waterstromen op hun bedrijf.

Een kleine lekkage kan grote gevolgen hebben, zoals onderstaande animatie treffend duidelijk maakt. Dit filmpje is gemaakt in opdracht van Glastuinbouw Nederland en recent geactualiseerd. De korte video is bedoeld om het bewustzijn van ondernemers in de glastuinbouw te vergroten én om aan overheden en burgers te laten zien welke inspanningen de sector doet om de kwaliteit van het oppervlaktewater in glastuinbouwgebieden verder te verbeteren. Want dat er de laatste jaren al sprake is van veel verbetering is een feit.

Kennis opbouwen

De film sluit aan bij het onlangs gestarte project 'Beperken en voorkomen (bodem)lekkages glastuinbouw' binnen het innovatieprogramma Glastuinbouw Waterproof. Doelstelling van het project is om meer kennis op te bouwen over de omvang en het ontstaan van lekkages. Dit moet inzicht geven in de rol van lekkages op de waterkwaliteit van het oppervlaktewater. Uiteindelijk moet dit leiden tot een handelingsperspectief bij telers om lekkage te voorkomen en daarmee de waterkwaliteit om de kas te verbeteren.

Welke invloed heeft u op de waterkwaliteit? from Glastuinbouw Nederland on Vimeo.

Back to top