Ik wil aan het stuur zitten en met het DAW kan dat

Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer gaat een volgende fase in: een stadium van verdieping én verbreding waarbij nog meer betrokkenheid van boeren en tuinders wordt verwacht. Voor Gerbrand van ’t Klooster, lid van het Kernteam DAW vanaf het eerste uur en coördinator voor de portefeuille Ondernemen in een gezonde omgeving bij LTO Nederland een logisch moment om te vertrekken. “De nauwe samenwerking met alle partners binnen het DAW hadden we van te voren niet durven dromen.” Een afscheidsinterview.

Zelf aan zet

Je hoorde het Gerbrand van ’t Klooster regelmatig zeggen: tegen boeren en tuinders, maar ook tegen bestuurders van provincies, waterschappen en drinkwaterbedrijven…‘Het is een welbegrepen eigenbelang dat boeren en tuinders werken aan de waterkwaliteits- en kwantiteitsopgaven’. Een uitspraak die zijn enorme betrokkenheid namens LTO Nederland bij het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) verklaart. “Als agrarisch ondernemer (Van ’t Klooster heeft een melkveehouderij, red.) wil ik aan het stuur zitten en zelf bepalen welke maatregelen ik neem in plaats van dat een ander achter het bureau beslist wat goed is voor mijn bedrijf.” Wie niet mee doet, loopt het risico het initiatief te verliezen. “En we weten wat dat betekent: generieke richtlijnen.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Samen met boeren in een gebied een aanpak op maat bedenken,  sprak Van ’t Klooster aan. Hij is vanaf het begin – zo’n tien jaar geleden - betrokken bij de oprichting van het programma wanneer hij namens LTO Nederland verantwoordelijk is voor het waterdossier. Pionieren is het in die eerste jaren met veel overleg met ministeries en andere overheden. “De wens was een landelijke beweging waarbij boeren en tuinders zélf werken aan de doelen van de Kader Richtlijn Water.” Van ’t Klooster heeft zijn nek uitgestoken om LTO zover te krijgen flink te investeren in het DAW-programma. “Wilden we aan zet blijven, dan kostte dat geld. Besloten is dat zowel land- en tuinbouw als waterschap eenzelfde bedrag staken in het DAW. Gezamenlijke verantwoordelijkheid.”

In 2013 werd de bestuursovereenkomst getekend – ‘een belangrijk moment’ – maar pas vanaf 2015 ging het DAW pas echt los, weet Van ’t Klooster nog. “Met een supportteam en Geert de Groot van het Kadaster als programmamanager konden we echt iets op poten zetten en laten zien waar de agrarische sector toe in staat is.”

Ministerie enthousiast over het DAW

Sinds de aftrap van het DAW is er samenhang gekomen in bodem- en waterprojecten voor boeren en tuinders. “Succesvolle projecten, neem bijvoorbeeld Vruchtbare Kringloop, werden gekopieerd en uitgerold in andere gebieden om ook daar agrarische ondernemers te stimuleren en inspireren.” Nu zijn er GAW’s (Gebiedsanalyses Agrarische Wateropgaven) gemaakt, die  inzicht geven in de opgave voor de agrarische sector. Met trajecten als Versterkte Kennisverspreiding wordt aanwezige kennis en ervaring, opgedaan in DAW-projecten, breed gedeeld. Van ’t Klooster merkt dat ministeries steeds enthousiaster zijn over het DAW. “Het programma wordt genoemd in talloze beleidsbrieven richting de Tweede Kamer, het DAW is een begrip geworden.” Ook bij boeren en tuinders, weet van ’t Klooster zeker: “Dankzij het DAW is het onderwerp waterkwaliteit gaan leven bij boeren en tuinders.”

‘In Michael juiste opvolger gevonden’

Het pionieren is voorbij, voelt de LTO-man. En voor hem is dat een natuurlijk moment om over te stappen naar de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) waar hij directeur zal worden. “Ik ben sterk in netwerken, bouwen aan een beweging. Dat blijft de komende jaren belangrijk voor het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, maar tegelijkertijd zullen we ook resultaten moeten laten zien. In Michael van der Schoot heb ik binnen LTO de juiste opvolger voor het DAW gevonden.” Als gedelegeerd opdrachtgever, zoals Van ’t Klooster zijn rol voor het DAW zelf omschreef, is verbinden zijn de belangrijkste taak. “Verbind je met de boerenachterban en met de bestuurders van overheden. Communiceer over het DAW en zorg dat iedereen snapt wat het doel is.”

Het DAW moet verder uitgebouwd worden, vindt Van ’t Klooster: “De uitvoering van de plannen die ik mede in de steigers hebben gezet, zal ik vanaf de zijlijn volgen. Een dubbel gevoel, maar ik ben trots op wat we hebben neergezet met het DAW. Niet als LTO alleen, maar met partijen als waterschap, drinkwaterbedrijven en overheid. Die nauwe samenwerking en commitment van allen, dat hadden we van tevoren niet durven dromen.”

 

Foto's LTO Nederland

Back to top