Keuzestress op Bodem- en Waterkennisdag in Flevoland

Wat doe je als er bij een bijeenkomst drie workshoprondes zijn en er per ronde keuze is uit vier of vijf inhoudelijk allemaal even interessante workshops? Dat levert keuzestress op. Dat was voor menig van de ruim tweehonderd bezoekers het geval tijdens de inmiddels vijfde Bodem- en Waterkennisdag georganiseerd door het Actieplan Bodem en Water (ABW) in Flevoland die op maandag 6 februari plaats vond in de Meerpaal in Dronten.

Voedselzekerheid

Als eerste kreeg Jacques van Outryve het woord. Deze Belgische landbouwjournalist is zeer goed ingevoerd in de Europese landbouwpolitiek in het algemeen en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in het bijzonder. Hij nam het publiek mee in de dilemma’s en uitdagingen waar de landbouw anno 2023 voor staat. Voedselzekerheid is onder andere door de oorlog in Oekraïne en de wereldwijde gevolgen hiervan niet langer vanzelfsprekend. Daarom is kennis om die uitdagingen het hoofd te kunnen bieden zeer welkom volgens hem.

LTO Noord-voorman in Flevoland Arnold Michielsen reageerde op het betoog van Outryve met de opmerking dat de samenwerking tussen de verschillende partijen in het Actieplan Bodem&Water de succesformule is voor de aanpak in Flevoland. Zijn organisatie nam in 2013 het initiatief voor het ABW. ‘De samenwerking tussen bestuurders maar ook tussen ambtenaren en beleidsmakers van provincie en waterschap en de boeren in Flevoland levert in de praktijk veel op’, aldus Michielsen. ‘Bodem en Water zijn voor ons als boeren van levensbelang, samenwerking op deze onderwerpen en initiatief van onderop blijkt succesvol.’

Aanbod

Na het plenaire deel sloeg bij veel aanwezigen de keuzestress toe. Het aanbod van workshops in drie verschillende rondes was overweldigend. En varieerde van: het grondwatermeetnet tot verzilting, van perceelemissie tot sturen op stikstof en van druppelirrigatie tot bodemverdichting en kuilvoeropslag in relatie tot een schone sloot. Kortom; te veel om te volgen. Maar gelukkig voor de degenen die er niet bij konden zijn, zijn de workshops en presentaties beschikbaar op de website.

Praktijk

Michielsen is ook blij dat na een paar jaar van coronamaatregelen de dag nu weer grootschalig en fysiek kon worden gehouden. ‘Dit voorziet duidelijk in een behoefte.’ Hij herkent de keuzestress en is daarom blij dat de workshops vastgelegd zijn. ‘De vorm van de workshops waarbij deskundigen samen met boeren en tuinders een workshop of presentatie gaven, werkte heel goed. Dat krijg ik ook terug in de reacties. Allemaal kennisonderwerpen op het gebied van bodem en water van onderzoekers, adviseurs en andere deskundigen aangevuld met ervaringen uit de boerenpraktijk. Dit zorgt voor een praktische inslag en levert zo iets op waar je als boer in de praktijk iets mee kunt. Keuzestress was dus niet nodig’, zo besluit hij.

Back to top