Maatregel op DAW-kaart beste H20-vakartikel

Het vakartikel ‘Maatregel op de Kaart: Kansrijke landbouwmaatregelen per perceel voor schoner grond- en oppervlaktewater’ is bekroond tot het beste H2O-vakartikel van 2020. Het artikel beschrijft de ontwikkeling van een kaart die voor elk landbouwperceel in Nederland aangeeft welke vrijwillige maatregelen kansrijk zijn om de emissie van stikstof en fosfor naar het grond- en oppervlaktewater te verminderen. Deze kaart is gebaseerd op de landbouwmaatregelen opgesteld door het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). 

 

De landelijke maatregelenkaart is geschreven naar aanleiding van de BOOT-lijst waarop landbouwmaatregleen staan om emissies van nutrienten en bestrijdingsmiddelen naar het water terug te dringen. De lijst werd soms ingewikkeld gevonden, waarna een landelijke maatregelenkaart is ontwikkeld door experts van onder meer Deltares, RIVM en WENR. Deze inspiratielijst met maatregelen op perceelniveau maakt duidelijk welke maatregelen boer en tuinders kunnen nemen. Lees hier het artikel. 

De maatregelkaart wordt blijvend doorontwikkelend om aan te sluiten bij de BOOT-lijst en het voor boeren en tuinders zo gemakkelijk te maken inzicht te krijgen in de juiste maatrelegen. Met dat inzicht kunnen agrarische ondernemers in gesprek met landbouwadviseurs en waterschapmedewerkers en werken aan een toekomstbestendig bedrijf. 

 

 

Back to top