Marc Balemans neemt afscheid als Regiocoördinator

De dynamiek van de agrarische sector en de beweging die we op gang hebben kunnen brengen, daar kijk ik met plezier op terug! 

Na precies drie jaar legt Marc Balemans op 1 april zijn functie als Regiocoördinator van Gelderland neer. Hij draagt het stokje over aan John van Duursen, die hij tot 1 juni zal inwerken. Marc kijkt met plezier terug op zijn periode binnen het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en is er best een beetje trots op dat het hem, dankzij een goede samenwerking met de provincie en waterschappen en een fijn team, gelukt is om een aantal mooie projecten van de grond te krijgen. In totaal zijn er in de afgelopen drie jaar 37 projecten in Gelderland gestart,  inclusief de grondwaterbeschermings-projecten.

"Ik heb een mooie tijd gehad als Regiocoördinator voor Gelderland”, vertelt Marc. "Drie jaar geleden ben ik in een dynamische wereld gestapt en heb ik kennis gemaakt met de agrarische sector. In mijn jonge jaren heb ik wel rond gelopen op de boerderij van een vriendje, maar verder had ik er nog geen ervaring mee. Wat heb ik inmiddels veel geleerd over de sector en wat heb ik respect gekregen voor de boeren en tuinders die dagelijks met de productie van ons voedsel bezig zijn! Daarin ben ik echt veranderd.”

Brede aanpak

Marc begon drie jaar geleden met het verkennen van het speelveld. Zijn opdracht was helder: in Gelderland een programmatische aanpak van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer opzetten. "Ik ben eerst met alle betrokken partijen gaan praten”, licht Marc toe. "Het is in mijn ogen belangrijk om, voordat je begint, in beeld te hebben of iedereen op dezelfde lijn zit en dan vervolgens te onderzoeken wat de gemeenschappelijke doelen en ambities zijn. Al snel was duidelijk dat men in Gelderland een brede aanpak wilde, dus niet alleen werken aan schoner water, maar ook aan de beschikbaarheid van water en een gezonde bodem.”

Baakse Beek en grondwaterbeschermingsgebieden

En daar zijn inmiddels mooie stappen in gezet. Er zijn 37 projecten opgestart vanuit DAW en de waterschappen en provincie hebben ook initiatieven ontplooid. Op de vraag op welke projecten hij het meest ‘trots’ is, hoeft hij niet lang na te denken. "Ik vind Baakse Beek een mooi project, omdat daarin ook de verbinding met de klimaatdoelstellingen zijn gelegd.” Hij noemt ook de projecten die in het kader van de grondwaterbeschermingsgebieden zijn gestart. "Daarin zie je dat er een duidelijke opgave ligt en dat de randvoorwaarden goed geregeld zijn. Dan merk je dat ondernemers flinke stappen kunnen én willen zetten. Maar ook in Bommelerwaard zijn de boeren goed bezig. Daar werken ze aan natuurinclusieve landbouw.”

Constructieve samenwerking

Marc benadrukt dat het succes van DAW in Gelderland vooral ligt in de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen en binnen zijn eigen team. ,,Ik wil graag Gerrit Jan van der Veen en Babette Veerbeek bedanken. Zij hebben mij ondersteund en door hun inzet kon ik mijn werk goed doen.  En wat betreft de samenwerking met de externe partijen: we werkten constructief samen en doen dat nog steeds”, vindt hij. ,,We benoemen de goede punten, maar durven elkaar ook aan te spreken op wat minder goed gaat. En men is bereid om met elkaar mee te denken. Als ik een keer aangaf dat boeren ergens behoefte aan hadden en dat daar iets extra’s  voor nodig was, dan werd er vaak gekeken hoe dat mogelijk gemaakt kon worden. Dat is meerdere keren het geval geweest en in de meeste gevallen werd er iets geregeld. Dat heb ik altijd zeer gewaardeerd.”

Afscheid met de Waterkaravaan

Om iedereen te bedanken, wil Marc in het najaar, als we weer fysiek met elkaar kunnen afspreken, een tour langs een aantal mooie projecten maken met de Waterkaravaan bus. "Ik kijk daar zeer naar uit. Met iedereen waarmee ik heb samengewerkt toeren langs een aantal inspirerende bedrijven waar mooie initiatieven zijn genomen door hardwerkende boeren. Ik vond het ontzettend gaaf om mijn steentje te mogen bijdragen aan het DAW. Ik hoop dat ik de vele mensen die ik in de afgelopen drie jaar heb leren kennen, nog eens tegenkom bij andere projecten of initiatieven.”

Back to top