Wat doet brede akkerrand voor de sloot?

In het project Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen bekijken agrarische ondernemers de verschillende functies van drie tot vier meterse akkerranden langs watervoerende sloten. Sinds 2018 trekken de zestig deelnemers samen het veld in om te leren over waterkwaliteit, natuurlijke plaagbestrijding en onkruidbeheersing. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, waterschap Hunze en Aa's en provincie Groningen. Ook in 2021 staan er verschillende activiteiten op de planning. 

Functionele Agro Biodiversiteit

Dit jaar kunnen deelnemers individuele begeleiding krijgen bij het monitoren van het eigen gewas op aanwezigheid van plaaginsecten en plaagbestrijders. Dit voeren we uit in samenwerking met Delphy middels de IPM Toolbox en factsheets. Ook betrekken we de teeltadviseurs in het gebied bij het project. We willen kijken hoe we elkaar kunnen versterken ten behoeve van het verduurzamen van de akkerbouw.

Waterkwaliteit

Hoe bepaal je de kwaliteit van de sloot en welke invloed heb je daarop? Onder leiding van Waterschap Hunze & Aa’s leren de deelnemers over de ecologie in de sloot, invloed van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, en de functie van ecologisch slootbeheer. Bij drie deelnemende akkerbouwers worden door het waterschap extra metingen uitgevoerd om te kijken wat de mogelijke invloed van het eigen handelen op de waterkwaliteit is. Tijdens een online bijeenkomst is er bijgepraat over de emissieroutes van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen. Doel is dat deelnemers ook zelf op zoek gaan naar beestjes en planten in hun eigen sloot. We willen ontdekken of er verschillen tussen wel en niet ecologisch beheerde sloten en zo ja, wat dat dat betekent. 

Onkruidbeheersing

Een goed functionerende akkerrand groeit niet vanzelf. Met de studiegroep binnen Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen zoeken we aankomend seizoen verder naar het beste beheer op zand- en kleigrond. Samen met de deelnemers bekijken we een aantal randen en stellen ons eigen beeld van benodigd beheer vast. Daarnaast voert het Louis Bolk Instituut onderzoek uit naar de (on)kruiden in de akkerranden. Dit willen we naast elkaar gaan leggen: wat is nu het beeld vanuit de boerenpraktijk en de ecologie? 

Meer informatie 

Op de hoogte blijven van de opgedane kennis binnen dit project? Kijk dan op de website van de ANOG

Back to top