Waterschaps- en landbouwbestuurders bijeen om richting DAW te bepalen

Wat zijn de opgaven op het gebied van agrarisch waterbeheer per regio? En hoe kunnen waterschap en agrariërs die uitdagingen gezamenlijk oppakken? Over die vragen bogen bestuurders en ambtenaren van waterschappen, LTO en ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Infrastructuur en Waterbeheer zich tijdens een bestuurlijke bijeenkomst over de DAW-Impuls.  
 
De bestuurders en ambtenaren verzamelden zich op Landgoed Scholtenszathe in Klazienaveen (Drenthe), een 7e-generatie akkerbouwbedrijf. Programmamanager DAW, Geert de Groot deelde de stand van agrarisch waterbeheer op dit moment en zijn wensen voor de toekomst. De projecten van DAW moeten vooral stimulerend en coachend zijn en niet beboetend, gaf hij zijn toehoorders onder meer mee. “Door de dialoog aan te gaan met boeren over hun bedrijfsvoering en de mogelijkheden voor agrarisch waterbeheer stimuleren we hen om de juiste maatregelen te nemen.” 

Optimistische resultaten

Projecten zoals Vruchtbare Kringloop (VKA) en BodemUP (Brabant) zijn goede voorbeelden van stimulerende projecten die optimistische resultaten halen. Zo hebben 150 VKA-deelnemers tussen 2013 en 2017 het stikstofbodemoverschot gemiddeld met 11 procent weten te verlagen. Momenteel werken ca. 15.000 agrariërs via Deltaplan Agrarisch Waterbeheer aan goed bodem- en waterbeheer, dat moeten er 40.000 worden aldus De Groot. 

Focus op inspanning

Na de huidige stand van zaken bespraken de aanwezige bestuurders in groepjes welke opgaven op het gebied van agrarisch waterbeheer er zijn en hoe die vervolgens uit te werken in een plan van aanpak. Om de uitspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en zuiniger om te gaan met water moeten agrariërs en waterschappen nauw samenwerken. Door gebiedsgericht maatwerk en een duidelijke focus op de voordelen voor de boer als hij mee doet, kunnen de doelen gehaald worden. “Reken de boer af op geleverde inspanning, niet op wat je in de sloot aantreft. Beloon koplopers en laat je niet afleiden door incidenten”, aldus een bestuurslid van waterschap Hunze en Aa’s.  
 
Daarnaast staat economisch voordeel voor het bedrijf voorop en pleitten de aanwezigen voor eenvoudigere subsidieregelingen en consistent beleid. “Boeren hebben het oplossend vermogen, laten we hen centraal zetten.” 

BOOT

De bijeenkomst was georganiseerd op initiatief van het BOOT, het Bestuurlijk Overleg Open Teelt en Veehouderij (BOOT). Dit overleg geeft bestuurlijke sturing op de uitvoering van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en stelt onder andere in de BOOT-lijst maatregelen vast om waterkwaliteit, waterkwantiteit en bodemkwaliteit te verbeteren. De ambitie van DAW is om in 2027 de landbouwbedrijven duurzaam te hebben ingericht voor wat betreft het water- en bodembeheer.
 
 

Back to top