Biomassa in het Haarlose Veld/Olden Eibergen

Biomassa in het Haarlose Veld/Olden Eibergen

Gezamenlijk naar duurzame landbouwproductie

- DIT PROJECT IS AFGEROND - In het Haarloseveld Olden Eibergen is ruim 200 hectare schrale zandgrond te vinden waar het organisch stofgehalte daalt. Doordat verschillende partijen met elkaar samenwerken komen er duurzame en innovatieve maatregelen tot stand die leiden tot een duurzame landbouwproductie.

De samenwerking tussen Stichting Marke, Haarloseveld Olden Eibergen, Waterschap Rijn en IJssel, waterbedrijf Vitens en Rijkswaterstaat heeft als doel:
• de uit en afspoeling van nutriënten naar grond- en oppervlaktewater (KRW) te verminderen;
• vochttekorten te verminderen, vergroten bergend vermogen (klimaatadaptie);
• de benutting van nutriënten door gewas te verbeteren (meer productie) en minder uitspoeling naar grond- en oppervlakte water (KRW).

De daling van het organisch stofgehalte gaat ten koste van de landbouwproductie en bodemvruchtbaarheid. De verschillende partijen werken samen om dit tegen te gaan en een duurzame landbouwproductie te realiseren. Rijkswaterstaat stelt biomassa beschikbaar uit de aanleg van de nabijgelegen N18. Hierdoor wordt het gebruik van kunstmest verminderd en wordt een duurzame (lokale) kringloop opgezet. Met deze biomassa kan de bodemvruchtbaarheid en het waterbergend vermogen vergroot worden. Verder vindt betere benutting van nutriënten en minder uit- en afspoeling naar grond- en oppervlaktewater plaats. Op deze manier is de samenwerking voor alle partijen een win-win situatie.

Biomassa in het Haarlose Veld/Olden Eibergen
Thema:
Mineralenbenutting, Bedrijfsvoering, Verdroging en vernatting
Sector:
Melkveehouderij
Bodemsoort:
Zand
Waterschapsgebied:
Waterschap Rijn en IJssel
Provincie:
Gelderland
Initiatief van:
Stichting Marke Haarloseveld Olden Eibergen (HOEduurzaam)
Betrokken partijen:
WS Rijn en IJssel, Vitens, RWS
Mede mogelijk gemaakt door:
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling:
Europa investeert in zijn platteland.

Uitgelicht

Projectkaart

Back to top