DAW Krimpenerwaardvervolg

DAW Krimpenerwaard - vervolg

Integrale aanpak agrarisch waterbeheer

Het "voorlopend" project "DAW Krimpenerwaard" liep al vanaf 2015 en is in 2021 afgesloten. Feitelijk is dit project het doorlopende vervolg daarvan.
De kwaliteit van het oppervlaktewater in het beheersgebied van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft nog steeds verbetering nodig, ondanks de vele inspanningen van de afgelopen jaren.

Het doel van het project is om zoveel mogelijk melkveehouders in de Krimpenerwaard bewust te maken van de relatie tussen de agrarische bedrijfsvoering en de waterkwaliteit in de regio. Samen met de melkveehouders gaan we aan de slag met concrete maatregelen die in te passen zijn in de bestaande bedrijfsvoering om de waterkwaliteit te verbeteren.

Maatregelen

Binnen het project zetten we in op kansrijke maatregelen die praktisch toepasbaar zijn in een goede bedrijfseconomische agrarische landbouwpraktijk en bijdragen aan verbetering van de waterkwaliteit in de Krimpenerwaard:
- Kringlopen optimaliseren (inclusief duurzaam graslandbeheer)
- Verminderen erfemissie
- Natuurvriendelijk baggeren en slootschonen
- Het ontwikkelen van onderwaterdrainage

Om de kennis van deze maatregelen te vergroten wordt gewerkt met studiegroepen van melkveehouders, voorlichtingsbijeenkomsten en praktijkbezoeken. Ook worden er voor het verminderen van erfemissies en natuurvriendelijk baggeren en slootschonen individuele bedrijfsplannen opgezet samen met adviseurs. De opgedane praktijkervaring wordt gebruikt om nog meer melkveehouders in de Krimpenerwaard te motiveren om aan de slag te gaan met maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Wil je meer weten over de achtergrond van dit succesvolle project? Nadere uitleg vind je in deze video waarin deelnemende partijen het belang en aanpak van DAW Krimperwaard delen.

DAW Krimpenerwaard - vervolg
Contactpersoon:
Aart de Zeeuw
LTO Noord Krimpenerwaard
Theo Cuijpers
HHRS van Schieland en Krimpenerwaard
Thema:
Mineralenbenutting, Bedrijfsvoering, Verdroging en vernatting
Sector:
Melkveehouderij
Bodemsoort:
Veen
Waterschapsgebied:
HHRS van Schieland en de Krimpenerwaard
Looptijd:
Start in 2021
Provincie:
Zuid-Holland
Initiatief van:
HHRS van Schieland en Krimpenerwaard, LTO Noord en AVN Weidehof.
Betrokken partijen:
PPP Agro Advies, Gebiedscollectief Krimpenerwaard
Mede mogelijk gemaakt door:
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling:
Europa investeert in zijn platteland.

Uitgelicht

Projectkaart

Back to top