Experts buigen zich over nieuwe maatregelenlijst voor het DAW

Boeren en tuinders kunnen binnen het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) uit maar liefst 99 maatregelen kiezen als het gaat om het verbeteren van de water- of bodemkwaliteit en waterkwantiteit. Daarbij gaat het om maatregelen die bijvoorbeeld ook bijdragen aan een beter bedrijfsrendement, biodiversiteit of klimaatadaptatie. Welke maatregel is nu eigenlijk geschikt voor welk doel? En hoe zien ze dan door de bomen het bos?

Over die vraag heeft een brede groep experts zich onlangs gebogen. Naast een scherper overzicht heeft dit gezelschap kritisch gekeken naar de samenhang tussen maatregelen en doelen in de maatregelenlijst. Deze maatregelenlijst is bij veel bestuurders en beleidsadviseurs beter bekend als de zogeheten BOOT-lijst (kort voor Bestuurlijk Overleg Open Teelten en Veehouderij).

Bevlogenheid

Op de Eemlandhoeve nabij Bunschoten-Spakenburg gingen medewerkers en beleidsadviseurs van onder meer waterschappen, Wageningen University, Aeres hogeschool, LTO, CLM, Aequator, Louis Bolk Instituut, Deltares en het DAW vol bevlogenheid en met grote betrokkenheid met elkaar in gesprek over welke maatregel bij welk doel past. En zo ja, welke koppeling ligt er dan ook nog met de landbouwsectoren, grondsoorten en andere doelen dan de DAW-hoofthema’s waterkwaliteit en -kwantiteit en bodem. Met daarbij aanvullende vragen als ‘verhoogt de maatregel de opbrengst of verlaagt het de kosten voor de agrariër?’ en ‘is de maatregel subsidiabel of niet’?

Het hoofddoel van de bijeenkomst was om input van experts op te halen om een zogenoemde ‘maatregelenzoeker’ te bouwen, waarmee je een maatregel kunt zoeken aan de hand van diverse trefwoorden.

De maatregelenlijst

Als je zo’n diverse en betrokken groep experts bij elkaar brengt, wordt er natuurlijk ook gediscussieerd over de inhoud van de maatregel. Dat kritisch tegen het licht houden van de BOOT-lijst ging ook vooraf aan deze ‘expertmeeting’. Zo lichtte Servaas Damen van het DAW-Kernteam toe. Samen met een werkgroep werkt hij aan het actualiseren en updaten van de BOOT-lijst. De vorige versie dateert uit 2017 en is toe aan herziening. In de nieuwe versie, die nu nog in concept is, is bijvoorbeeld bij iedere maatregel een link naar de (onderzoeks)bron met daaraan gekoppeld de wetenschappelijke publicatie of onderzoeksgegevens uit praktijkonderzoek.

‘Wij kunnen niet zonder experts voor een goede update van de BOOT-lijst’, benadrukte Servaas Damen. Vanuit de expertgroep kwamen suggesties om bij de actualisatie ook de sector te betrekken en de verbinding te leggen of te houden met andere instrumenten en lijsten waar het om soortgelijke maatregelen gaat.

Damen kreeg de waardevolle input waarop hij hoopte tijdens de bijeenkomst. Hij gaat samen met de werkgroep verder werken aan de herziening van de BOOT-lijst.

Back to top