Geslaagde aftrap project ‘Van bodemkennis naar bodemkunde’

Bodembeleefdag met veel belangstelling

Onlangs is het project Van bodemkennis naar bodemkunde in het Noorden van Nederland officieel gestart. De aftrap vond 3 oktober plaats met een succesvolle bodembeleefdag op de SPNA-proefboerderij Ebelsheerd. Goed bodembeheer voor een duurzame landbouw in Noord-Nederland, daar staat dit project voor. 

Er was veel belangstelling voor de bodembeleefdag. Ruim 120 bezoekers lieten zich inspireren wat er in de bodem gebeurt op het gebied van bodemleven. Gedeputeerde Henk Staghouwer en Theo Mulder spraken over het belang van duurzaam bodembeheer. Aansluitend vond een rondleiding plaats langs vier proefvelden. De bezoekers konden zien wat de effecten zijn van niet kerende grondbewerkering, bokashi en groenbemesters op de bodem en het bodemleven.
 

Van Bodemkennis naar Bodemkunde

Goed bodembeheer is het fundament voor een duurzame landbouw. Een goed functionerende bodem helpt bij het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering. Het leidt tot gezondere gewassen en gezonder veevoer. Goed bodembeheer zorgt voor minder afspoeling en uitspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen en draagt bij aan een gezond ecosysteem. In dit project wordt kennis over de bodem op toegankelijke wijze gedeeld via bodemavonden, een bodemcursus en een bodembeleefdag.
Het project ‘Van bodemkennis naar bodemkunde’ heeft als doel kennis over duurzaam bodemgebruik te verspreiden, zodat grondgebonden agrarisch ondernemers gewassen kunnen blijven verbouwen en de natuur kan floreren. Het project is tot stand gekomen omdat de projectpartners de landbouw in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe wil helpen verduurzamen.
 

Meer informatie 

Lees meer over dit project op de website van Van Bodemkennis naar Bodemkunde

 
Back to top