Op pad met de Waterkaravaan voor DAW en Grondwaterbeschermingsgebieden!

Op dinsdagmiddag 16 april reed de waterkaravaan naar de achterhoek om proefboerderij de Marke en om het pompstation van Vitens te bezoeken met een gemend gezelschap. Het gezelschap bestond uit circa 30 medewerkers van o.a. het provinciehuis van Gelderland, het kadaster, Waterschap Rij & IJssel (WRIJ), Vitens en LTO Noord. De bijeenkomst had twee doelen, kennis uitwisselen en netwerken. 

De bijeenkomst was georganiseerd door het kadaster en verschillende sprekers hebben toegelicht hoe zij en hun organisatie betrokken zijn bij het grondwaterbeschermingsgebied ‘t Klooster. Gerjan Hillhorst, onderzoeker bij de Marke, licht toe wat er gebeurd bij de Marke op gebied van bodemverbetering, organische mest, experimenten met alternatieve gewassen, betrokkenheid VKA en nog meer. Miriam van Meeteren, projectleider project ’t Klooster vertelt over het project waar wordt gewerkt aan het verminderen van de nitraatuitspoeling. Daniël Nieuwenhuis, WRIJ, licht toe dat er veel ideeën en interesse zijn opgehaald uit keukentafelgesprekken in de streek en Toon van Kessel, omgevingsmanager Vitens, legt uit wat het belang van schoon drinkwater is en daarmee ook het belang in relatie met de milieubelasting ten gevolge van het grondgebruik. De belangrijkste spreker is René Hobelman, boer uit de buurt en betrokken belanghebbende uit het projectgebied, die zijn zorgen uitsprak over de droogte wat reeds een probleem aan het worden en hoe hij hiermee om probeert te gaan.

Na de presentaties op de Marke is de Waterkaravaan afgereisd naar het pompstation van Vitens waar over de waterwinning en de verdeling van het water wordt verteld, de nadruk wordt gelegd op zuinig omgaan met water, hergebruik moet en kan meer! Het netwerken gebeurt tijdens de ritten in de Waterkaravaan en dat is precies waar de Waterkaravaan voor rijdt!

 

Back to top