Robuust watersysteem in de praktijk tijdens Waterkaravaan Vechtdal

Op 11 oktober 2022 organiseerde LTO Noord (project ‘Regiodeal Zwolle’) in samenwerking met het DAW een Waterkaravaan in het Vechtdal, Overijssel. Het doel van deze Waterkaravaan was het informeren van agrarische ondernemers over praktische maatregelen op het gebied van waterbeheersing. We gingen op bezoek bij twee agrarische bedrijven en zagen onder andere hoe de agrarische ondernemers in de praktijk omgaan met robuuste watersystemen van regelbare stuwen en drainage.
 
“De agrarische sector krijgt te maken met nieuwe opgaven vanuit het GLB en NPLG. Met deze velddemo’s willen we agrarische ondernemers in het Vechtdal informeren over praktische maatregelen en technische oplossingen. Zien is doen en een beeld zegt meer dan duizend woorden”, aldus Henk Lok, projectleider bij LTO Noord.

Subsidies

Naast een velddemo werd ook informatie gedeeld over diverse subsidies en regelingen. Zo vertelde Marisca Moes, gebiedsmakelaar DAW, over de mogelijkheden en verwees naar de spreadsheet met Overijsselse maatregelen.

Verbinding in de Bus

Voor de deelnemers was er in de bus voldoende gelegenheid om verbinding te zoeken en te netwerken. Het was een succesvolle, leerzame en vooral een gezellige Waterkaravaan. Een goede relatie tussen agrarische ondernemers en gebiedspartners is een belangrijke succesfactor voor verdere ontwikkeling.
 

Vervolg: Maatwerk bedrijfsplan

Vanaf november 2022 worden vanuit het LTO Noord project ‘Regiodeal Zwolle’ plannen ontwikkeld voor een vervolg. De ambitie is om bij ten minste 3 agrarische ondernemers in het Vechtdal bedrijfsbodem- en waterplannen te maken op basis van maatwerk.
Geïnteresseerde ondernemers kunnen contact opnemen via: hlok@ltonoord.nl.

Over RDZ

Regio Deal Regio Zwolle (het overkoepelende programma, niet het LTO Noord project) is een investeringsprogramma voor de regio Zwolle om de brede welvaart in het Vechtdal te versterken. Rijk en regio investeren bijna 90 miljoen euro in achttien projecten, hiermee wordt de regio als sociale, circulaire, innovatieve en klimaatbestendige groeiregio versterkt.
 
 

Back to top