Akkerbouwer Jacco van Wingen wint titel 'beste gewasbeschermer van Zeeland'

Op proefboerderij Rusthoeve vond 10 juli een pittige wedstrijd plaats rond het actuele onderwerp gewasbescherming, georganiseerd door Schoon Water Zeeland. De jonge akkerbouwer Jacco van Wingen bleek prima uit de voeten te kunnen met de diverse vragen rond spuittechniek, onkruidherkenning en voorkomen van erfafspoeling en sleepte de hoofdprijs van 250 euro in de wacht.

45 pittige vragen

In het project Schoon Water Zeeland werken telers aan verminderen van emissies van gewasbeschermings-middelen naar het water. Kennis van zaken over onkruiden, spuittechniek en voorkomen van erfafspoeling is daarbij cruciaal. Om deze kennis te toetsen hadden CLM en Delphy, als uitvoerders van Schoon Water Zeeland, 45 pittige vragen opgesteld, variërend van de vraag hoe breed de teeltvrije zone in aardappelen moet zijn tot hoeveel luizen een lieveheersbeestje per week opeet (1000!).

Top 3 telers

Niet alleen de winnaar scoorde goed. Ook loonwerker Thijs Flikweert (2e prijs) en teler Jan Blok (3e prijs) lieten zien veel kennis te hebben over gewasbescherming. Wethouder Loes Meeuwisse (Goes) reikte als lid van de stuurgroep van het project Schoon Water Zeeland de prijzen uit. Zij was onder de indruk van de kennis van de deelnemers: “Zelf wist ik natuurlijk dat professioneel gebruik van middelen buiten de landbouw grotendeels verboden is. Aan dat verbod geven wij als gemeente invulling om het Zeeuwse water schoon te krijgen."

 
Nuchter en nieuwsgierig

Winnaar Jacco van Wingen bleef nuchter onder de complimenten: ”Het leek mij gewoon een interessante middag”. Ook het middagonderdeel over precisielandbouw vond hij boeiend. Onderzoekers Corné Kempenaar (Wageningen UR) en Koen Mertens (ILVO) schetsten de nieuwste ontwikkelingen vanuit de ‘Proeftuin Precisie Landbouw’.

Lees meer over het project Schoon Water Zeeland

Back to top