Meer controle over grondwaterpeil

Pieter Delisse, deelnemer aan Bufferboeren Veghel is maar wat blij met de installatie van het sub-irrigatiesysteem onder 20 hectare van zijn gras- en maispercelen. Met dank aan ondersteuning uit het DAW-project voert hij sinds deze zomer ‘ondergrondse beregening’ uit. “Je hebt er weinig omkijken naar.” 

Bufferboeren Veghel is van start gegaan op initiatief van onder meer drinkwaterbedrijf Brabant Water. In waterwingebied Veghel wordt in de toekomst bijna 4 miljoen kuub water meer opgepompt en Brabant Water wil de droogteschade voor de nabijgelegen boeren verminderen. In studiegroepen – zo’n 6 keer per jaar – leren de deelnemende boeren hoe ze de bodem van hun agrarische gronden kunnen optimaliseren. Delisse: “Ik doe mee aan een proef door mijn perceel niet meer te ploegen. Zo hoop ik het organische stof-gehalte in de bodem te verhogen.” 

Te nat en te droog

Naast de teeltondersteunende maatregelen die Delisse leerde via Bufferboeren Veghel, zocht hij ook naar een oplossing voor het perceel bij zijn huiskavel. “Het is de laatste zomers te droog op mijn perceel, maar afgelopen voorjaar was het veel te nat. Dat is ook niet goed.” Met het aangelegd sub-irrigatiesysteem heeft Delisse controle over het grondwaterpeil. Het water in de sloot wordt door waterschap Aa en Maas via een gemaal op peil gehouden. Is er te veel water dan vloeit dat water vanuit het perceel via ondergrondse buizen af naar de sloot. Is er sprake van droogte, dan wordt er water via dezelfde buizen naar het perceel gebracht. 

In dit filmpje van Omroep Meierij laat Delisse zien hoe het systeem werkt.

Meer informatie 

Brabant Water wil de droogteschade voor de betrokken boeren te verminderen, door de bodem van de agrarische gronden te optimaliseren. Daarom is Bufferboeren Veghel opgestart. Meer weten over dit project? Kijk dan op deze pagina

 

Back to top