Onkruidbestrijding met combinatie van maatregelen

Herbiciden zijn nu nog een belangrijke basis voor onkruidbeheersing in de akkerbouw en vollegrondsgroenten. Herbiciden zijn betrouwbaar en efficiënt, alleen de beschikbaarheid staat onder druk door veranderend beleid op zowel landelijk als Europees niveau. De verwachting is dat onkruidbestrijding in de toekomst een combinatie van diverse maatregelen gaat zijn. Onlangs werd hierover een factsheet gepubliceerd. Lees de samenvatting hieronder.

Onkruidbestrijding in de toekomst

In plaats van een grote klap met de hamer, ligt de oplossing in de toekomst bij meerdere kleine tikjes met de hamer. Door onkruiden tijdens meerdere fases in hun levenscyclus aan te pakken met de inzet van meerdere technieken en tactieken, zijn onkruiden ook in de toekomst te beheersen.
Het vraagt een verschuiving in denken, van een enkelvoudige oplossing (herbiciden) naar een combinatie van technieken en tactieken. Door in elke fase van de levenscyclus verschillende tactieken in te zetten, en deze af te wisselen, is onkruid te bestrijden.
De levenscyclus van onkruiden biedt op drie manieren de mogelijkheid om de schadelijke effecten van onkruiden aan te pakken:

  1. Voorkomen dat zaden kunnen kiemen en vestigen;
  2. Beperken van het effect van volwassen onkruiden op het gewas;
  3. Voorkomen dat de zaadbank aangevuld word.

Hier vind je de volledige factsheet!

De juiste combinaties van technieken en maatregelen

De meest geschikte combinatie van technieken is afhankelijk van de keuzes die je als ondernemer maakt tijdens het bouwplan, het kiezen van rassen en manier van zaaien, bodembeheer en de directe bestrijding van onkruiden.
Algemeen:

  • Kies voor een gevarieerd bouwplan;
  • Kies voor een concurrentiekrachtige groenbemester of een groenbemester die is te maaien;
  • Kies concurrentiekrachtige rassen;
  • Kies waar mogelijk voor geplante gewassen;
  • Wissel verschillende methoden af. Pas mechanische bestrijding, branden en herbiciden afwisselend toe op verschillende momenten in het groeiseizoen.

Over de factsheet

De factsheet is gemaakt door de business unit ‘Open Teelten’ van Wageningen University & Research voor het KoM-project Kennistransfer Plantgezondheid. Hierin werken LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, NFO en BO Akkerbouw samen aan ontsluiting van kennis voor telers. Het DAW deelt deze informatie om kennis breder te verspreiden.
 
 

Back to top