Terugblik Waterkaravaan Vechtdal

Op 11 oktober organiseerden we in het Vechtdal een rondleiding op twee locaties waar agrarische ondernemers maatregelen treffen op het gebied van waterbeheersing. “We willen agrarische ondernemers informeren over praktische maatregelen”, aldus Henk Lok. Henk is projectleider bij LTO Noord en één van de organisatoren van de excursie. 

Programma

In Zuidwolde demonstreerde Nico Neppelenbroek de regulatie van het waterpeil op zijn percelen. Gerald Hemstede en Hendricus Spoelman lieten op hun bedrijven in Stegeren zien hoe ze omgaan met robuuste watersystemen van regelbare stuwen en drainage. Henk zegt: “De agrarische sector krijgt te maken met nieuwe opgaven vanuit het GLB en NPLG. Met deze velddemo’s willen we agrarische ondernemers in het Vechtdal informeren over praktische maatregelen en technische oplossingen. Zien is doen en een beeld zegt meer dan duizend woorden.“
 
Tijdens deze dag lieten we niet alleen praktijkvoorbeelden zien, we deelden ook informatie over subsidies en regelingen. Henk zegt hierover: “Gebiedsmakelaar Marisca Moes vertelde over de mogelijkheden en verwees hierbij naar een lijst met concrete regelingen en subsidies voor het verbeteren van waterkwaliteit, waterbeschikbaarheid en maaivelddaling.” 
 
“Wist je dat agrarische ondernemers in Overijssel max. 40% subsidie kunnen krijgen voor bijvoorbeeld peilgestuurde drainage?”
 
Voor de deelnemers was er in de bus voldoende gelegenheid om verbinding te zoeken en te netwerken. Het was een succesvolle, leerzame en vooral een gezellige Waterkaravaan. “Open communicatie is de basis van iedere relatie, dat geldt ook voor de relatie tussen agrarische ondernemers en gebiedspartners (waterschappen en gemeenten). Samen kijken en leren, goede gesprekken en levendige discussies onder het genot van een natje en droogje geven een mooie stimulans aan de ontwikkelingen in het Vechtdal”, aldus Henk.
 

Vervolg: Maatwerk bedrijfsplan

“Over water gesproken: deze excursie gaf een mooie aanzet om een stroomversnelling te ontwikkelen. Het initiatief van de Regio Deal Zwolle heet niet voor niets ‘versnellingskamers’”, aldus Henk. “We zoeken ten minste 3 agrarische ondernemers in het Vechtdal die interesse hebben voor een maatwerk bedrijfsbodem- en waterplan. Dat plan is 100% subsidiabel tot een bedrag van €1500,- per bedrijf. Geïnteresseerde ondernemers kunnen contact opnemen met mij via: hlok@ltonoord.nl.”
 

Over RDZ

Deze Waterkaravaan werd georganiseerd door project Regio Deal Zwolle in samenwerking met het DAW. Regio Deal Zwolle is een investeringsprogramma voor de regio Zwolle om de brede welvaart in het Vechtdal te versterken. Rijk en regio investeren bijna 90 miljoen euro in achttien projecten, hiermee wordt de regio als sociale, circulaire, innovatieve en klimaatbestendige groeiregio versterkt. 
 
Back to top