Veel aandacht voor perceelemissie verminderen bij Friese akkerbouwers

Het gaat goed met het verminderen van uit- en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen in Friesland. Dat zegt projectleider Dirk Johan Feenstra van het DAW-project ‘Perceelemissie in de hand’.  Uit metingen door wetterskip Fryslân blijkt zelfs dat er vorig jaar nagenoeg geen normoverschrijdingen zijn geweest. “Toch is het belangrijk dat we aandacht aan het onderwerp blijven besteden zodat akkerbouwers de juiste aanpak voortzetten.”

Om het belang van emissies beperken blijvend onder de aandacht te brengen, viel daarom bij alle Friese akkerbouwers onlangs de brochure ‘Perceelemissie van gewasbeschermingsmiddelen in de hand?!’  op de deurmat. 

Handig en praktisch overzicht

In de brochure ‘Perceelemissie van gewasbeschermingsmiddelen in de hand?!’ worden emissiebeperkende maatregelen gedeeld. Denk aan het gebruik van wingsprayer en luchtondersteuning bij het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen. Een andere effectieve maatregel is het aanleggen van een groenstrook of greppel om water dat uit de zaaibedden loopt tegen te houden voor de sloot. “Veel van de maatregelen in de brochure zijn bekend bij akkerbouwers, maar dat de maatregelen nu overzichtelijk en met duidelijke uitleg over de aanpak, geschikt voor welk gewas en het effect op een rij zijn gezet, is handig.” 

Middelenpakket

Feenstra is trots op wat tot nu toe is bereikt in Friesland. “Veel telers nemen hun verantwoordelijkheid voor het beperken van perceelemissie. Ik hoop dat de overheid dat nu ook doet door het middelenpakket niet verder in te perken. Soms werkt dat namelijk averechts.” Met minder keus in middelen, moeten akkerbouwers soms hun toevlucht nemen tot een toegestaan middel dat minder effectief is. En dan moeten er dus meer van gebruikt worden.” Met de maatregelen uit de brochure trachten akkerbouwers in ieder geval dat zo min mogelijk van het middel in het oppervlaktewater terecht komt. 

Meer informatie

Meer informatie over het project ‘Perceelemissie in de hand?’ of in contact komen met de projectleider? Mail dan naar dfeenstra@projectenltonoord.nl.

 

Back to top