Vroeg scheuren grasland voordelig voor bodem en portemonnee

Vroeg scheuren van grasland goed voor een gezonde bodem, waterkwaliteit en portemonnee? Benieuwd hoe dat zit? Sjoerd Roelofs, studiegroepbegeleider binnen Vruchtbare Kringloop Overijssel en expert ruwvoeroptimalisatie en mineralen- en bodembeheer deelt zijn tips in dit artikel. 

Sjoerd Roelofs, studiegroepbegeleider VKO
 

Vroegtijdig voor stikstoflevering
Door het scheuren van je land maak je de graszoden kapot en kan het bodemleven aan het werk om de zoden te verteren. De stikstof komt hierdoor op tijd vrij, zodat de mais deze zoveel mogelijk kan benutten. “Wanneer dit vroegtijdig plaatsvindt, bijvoorbeeld eind februari, begin maart, dan begint de stikstoflevering begin april. Precies het moment wanneer de mais de stikstof het hardst nodig heeft. Je benut daardoor mineralen uit de bodem optimaal! Vaak gebeurd het scheuren pas vlak voor het zaaien, om een extra snede gras van het land te halen. Het nadeel daarvan is dat de mineralisatie dan te laat op gang komt om nog voor een groot deel door de mais benut te worden. De kans op uitspoeling van stikstof in nitraatvorm in de herfst is dan het grootst”, legt Roelofs uit.

 

Drijfmestgift overbodig
Door het vroeg scheuren kan de keuze worden gemaakt om een drijfmestgift achterwege te laten. Roelofs: “Dit maakt vroeg scheuren ook financieel interessant. Een mestgift is eigenlijk niet nodig na vroeg scheuren, omdat voldoende stikstof vrijkomt uit de oude zoden. De mais heeft hierdoor geen extra stikstof meer nodig om te kunnen groeien. Randvoorwaarde is dat je wel moet kijken wat de fosfaatbeschikbaarheid doet. Mocht het perceel een lage fosfaatbeschikbaarheid hebben, dan kan je kiezen voor een kleine drijfmestgift.”

Effecten op bodem

Vele droge jaren zorgen ervoor dat het vasthouden van vocht van groot belang is. “Wanneer vlak voor het zaaien gescheurd wordt, nemen de oude graszoden nog vocht op, omdat het nog groeit. Daardoor kan dit een vochtconcurrent zijn voor de mais. Bij vroeg scheuren heb je daar minder last van”, aldus Roelofs.

Vroeg mais ras
Roelofs: “Uit de praktijk is gebleken dat mais op scheurgrond later af rijpt. Het blijft langer groen, waardoor het langer moet rijpen. Let er dus bij het vroeg scheuren op dat je kiest voor een vroeg mais ras.”

Vruchtbare Kringloop Overijssel 

Het project Vruchtbare Kringloop Overijssel richt zich op het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit en economische duurzaamheid in de agrarische sector. Het project laat zien dat een vitale bodem de basis is voor een vitaal platteland. Meer informatie? Kijk op www.vruchtbarekringloopoverijssel.nl.

 

Back to top