12 maart: bijeenkomst precisiebemesting

Wist u dat u met precisiebemesting ook werkt aan natuurinclusieve landbouw? Dat precisiebemesting uitspoeling van nitraat voorkomt en dat het de biodiversiteit op de boerderij vaak vergroot? Tijdens de informatiebijeenkomst Nieuw Nederlands Bemesten op 12 maart in Wassenaar deelt de precisiebemestingcoöperatie Rijnland haar ervaringen met precisiebemesting en de mogelijkheden die ze ziet. Aansluitend wordt een kijkje genomen op het proefveld 'vroeg stikstof' van de coöperatie en een demonstratie gegeven met een quad-getrokken precisiebemester. 

Op dit moment past 20% van de landbouwers in de open teelten precisiebemesting toe met geconcentreerde meststoffen in aanvulling op de organische bemesting. Wanneer meer agrariers precisiebemesting toepassen is dat niet alleen goed voor hun portemonnee, maar ook voor het milieu. 

Goed bodembeheer

Op de bijeenkomst op het melkveebedrijf van Den Hollander in Wassenaar spreekt onder meer Wim de Hoop, projectleider van het project Precisiebemesting Zuid-Holland waarom dat goed is voor het milieu. Hij gaat in op goed bodembeheer en bemesten door agrariers, denk aan scherp begrensd bemesten, wat goed is voor slootkantbeheer en strokenteelt. Hij licht toe waarom het gebruik van ammoniakale stikstof uit circulaire bron in de wortelzone bijdraagt aan een beter bodemleven en hij pleit voor het zaaien van diepwortelende grasmengsels met klaver, omdat dat goed is voor de biodiversiteit. 

Programma en aanmelden

De bijeenkomst vindt plaats op melkveebedrijf Den Hollander aan de Ammonslaantje 40 in Wassenaar. 

10.00 uur Openingswoord door gedupteerde Zuid-Holland, Adri Bom-Lemstra over vitale landbouw 

10.15 uur natuurinclusieve landbouw: zorg voor natuur, benutten natuurlijke processen 

10.30 uur Projectleider Wim de Hoop over innovaties die er nu toe doen om kringlooplandbouw te stimuleren 

11.00 uur Paneldiscussie met aanwezigen 

11.30 uur Demonstrtie quad-getrokken precisiebemester en kijken op demoveld 'vroege stikstof'. 

Aanmelden kan via blc@precisiebemester.nl of 06 51596092. Meer informatie staat op de website van smart fertilization

 

Back to top