Stikstofkraker aan het werk op DAW demobedrijf

Op DAW demobedrijven delen boeren en tuinders praktijkoplossingen met andere ondernemers en ook beleidsmakers en adviseurs. Soms passen gangbare agrariërs innovatieve oplossingen toe: zoals melkveehouders Julia en Jan Poppe uit Zwolle die dit jaar hun eerste seizoen met de stikstofkraker beleefden. Hun ervaringen daarmee delen ze graag met anderen. Wil je de kraker in het echt zien? Kijk dan hier voor meer informatie. 

Met de stikstofkraker hoopten de Zwolse melkveehouders de kosten voor mestafzet te beperken, eigen kunstmest te ontwikkelen en stikstof te verminderen. Met de meststromen die overblijft door de stikstofkraker kunnen ze daarnaast beter sturen in hun bemesting. Hoe is het jaar voor de ondernemers verlopen?

Verdienmodel is aanwezig

Julia: ‘We kunnen preciezer sturen op wat ons gras nodig heeft. Bijvoorbeeld bijsturen met het residuproduct uit de stikstofkraker om het beste resultaat uit het grasland te halen.’ Qua kosten scheelt het ook: vrijwel alle mest wordt gebruikt in de kraker, waardoor er nauwelijks kosten voor mestafzet worden gemaakt. Ook scheelt het in kunstmestaankoop. Het verdienmodel is dus zeker aanwezig, volgens Julia.

DAW demobedrijf bezoeken 

Ben je benieuwd naar de resultaten van het land? Bezoek dan dit DAW demobedrijf en hoor van Jan en Julia zelf de ervaringen met de stikstofkraker. Kijk hier voor meer informatie. 

 

Back to top